Voor- en nadelen van nieuwe schooltijden

| 10 juni 2015 | Reacties (0)

De invoering van een continurooster of een ander nieuw schooltijdenmodel heeft voor- en nadelen. Het is dan ook lastig om een model aan te wijzen dat voor iedereen – kinderen, leerkrachten en ouders – het beste is.

Botsende belangen bij schooltijden

DUO Onderwijsonderzoek vroeg in 2015 ruim vierhonderd leerkrachten naar wat in hun opinie het beste schooltijdenmodel is.

Het 7-tot-7-model werd door de leerkrachten als het minst goede model gezien voor leerlingen én voor leraren, terwijl dit model volgens veel leerkrachten voor ouders juist het beste model is.

Het beste model voor leerlingen is volgens relatief veel leerkrachten (31%) het bioritme-model, maar het verschil met andere modellen is niet erg groot. Voor de leraren zelf en ook voor ouders werd het bioritme-model juist relatief vaak genoemd als het mist goede model.

Als beste model voor leerkrachten zelf, zien leerkrachten het traditionele model (35%), op een kleine afstand gevolgd door het vijf-gelijke-dagenmodel (29%) en het Hoorns model (22%).

(Klik hier om te lezen wat de verschillende schooltijdenmodellen precies inhouden)

Continurooster: voor ieder wat wils

Het schooltijdenmodel waarvoor de meeste scholen kiezen die de traditionele tijden laten varen is het het continurooster. Afgaande op de cijfers van DUO valt dat wel te begrijpen. Het is de minst extreme wijziging van de schooltijden en komt toch tegemoet aan de wensen van (vooral werkende) ouders. Naar de mening van de ondervraagde docenten scoort het continurooster voor ouders, leerkrachten en leerlingen even hoog. Een continurooster lijkt dus vooral een ‘compromisrooster’.

Nadelen aan een continurooster

Een lastig aspect bij de invoering van een continurooster is dat de leerkrachten te lang achter elkaar moet doorwerken. Hun middagpauze vervalt immers nu ze met de leerlingen in de klas een broodje eten. Scholen lossen dit op door pedagogisch medewerkers (leiders uit de kinderopvang/overblijf) of ouders in te zetten. Die houden dan een half uur toezicht bij het buiten spelen, terwijl de juf of meester pauze heeft. Het inhuren van professionele ondersteuning is voor rekening van de school.

Wanneer de kinderen verplicht op school moeten eten, mag de school namelijk geen geld aan de ouders vragen voor de overblijf. Voor werkende ouders is een continurooster meestal wat duurder. De overblijfkosten vallen weliswaar weg, maar daar staat tegenover dat er meer uren buitenschoolse opvang nodig zijn doordat de schooldag eerder afgelopen is.

Lees ook:
Steeds meer scholen kiezen voor andere schooltijden
‘Heerlijk, niet meer dat gesleep met kinderen tussen de middag’
Hoeveel uur moeten kinderen naar school?
Wie beslist over andere schooltijden?

Beeld: Thuisinonderwijs.nl – stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Achtergrond, HvT2

Schrijf een reactie