Voorleesdagen van start met voorleesontbijt

| 13 januari 2012 | Reacties (0)

Voor het negende jaar op rij worden deze maand de Nationale Voorleesdagen gehouden (18-28 januari). Op basisscholen, in bibliotheken en in boekhandels worden tal van activiteiten georganiseerd om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.

Nationaal voorleesontbijt

De aftrap is aanstaande woensdag (18 januari) met het Nationale Voorleesontbijt. Politici, bewindslieden, sporters en andere bekende Nederlanders komen naar basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven om voor te lezen. Bekende voorlezers van dit jaar zijn: Prinses Laurentien, dj Isis, Kim van Kooten, Aaf Brandt Corstius, Maureen du Toit, Edsilia Rombley, Natasja en René Froger, Dieuwertje Blok en Stefan de Walle. Ook Tweede Kamerleden zijn goed vertegenwoordigd: Boris van der Ham, Achmed Marcouch, Bart de Liefde, Madeleine van Toorenburg, Mirjam Sterk, Anouchka van Miltenburg en Karin Straus.

Op basisschool De Oostwijzer in Zoetermeer wordt het helemaal druk. Daar wordt door maar liefst drie prominenten voorgelezen: naast burgemeester van Zoetermeer, Jan Waaijer, zijn dat oud-minister Rita Verdonk en zanger Jan Smit.

Wil je weten wie er op de school van jouw kind(eren) komt voorlezen? Een overzicht van alle voorleesontbijten in Nederland vind je hier.

Mogen mannen ook voorlezen?

Tijdens de Nationale Voorleesdagen houdt de stichting CPNB, die de voorleesdagen organiseerd, een voorleeswedstrijd. Onder de oproep ‘Mama gezocht (m/v)’ zoekt het CPNB deelnemers. Die woordkeuze, die vaders buitenspel lijkt te zetten, is veel mensen in het verkeerde keelgat schoten, zo meldde dagblad De Pers (klik hier voor het artikel).
Prentenboek van het Jaar 2012 'Mama kwijt'

Prentenboek van het jaar

Het prentenboek Mama kwijt van Chris Haughton is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2012. Dit boek zal een centrale rol vervullen tijdens De Nationale Voorleesdagen 2012. Mama kwijt gaat over een schattig uiltje, dat al slapend uit zijn nest valt en zijn mama kwijt is. Eekhoorn zal ’m wel even helpen, maar dan moet kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven. Tijdens de Nationale Voorleesdagen is een speciale kleine versie van dit boek voor 5 euro te koop bij de boekwinkel.

Beeld: Nationale Voorleesdagen

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Groep 1-2, Groepen, Kinderopvang, Nieuws, Taal

Schrijf een reactie