Vormen leren? Ga op vormenjacht!

| 12 november 2015 | Reacties (0)

Vormen leren herkennen en benoemen is een vaardigheid die alle kleuters onder de knie moeten krijgen. Ga met je kleuter op vormenjacht, dan gaat dit spelenderwijs.
Overal om ons heen zijn vormen. Het raam is een rechthoek, de klok is een cirkel, het stopcontact is een vierkant en het ei is een ovaal. Ga met je kind in huis of in de buurt speuren naar cirkels, vierkanten of driehoeken. Als je kleuter eenmaal de smaak te pakken heeft, zal hij al snel overal vormen in herkennen.

Eenvoudig beginnen

Sommige vormen zijn héél lekker!

Als je kleuter nog weinig of geen benul heeft van vormen, is het verstandig om één vorm per keer te introduceren. Begin bijvoorbeeld met de cirkel, die de meeste kleuters al wel zullen kennen als een ‘rondje’. Teken een cirkel op papier en wijs zelf al elke voorbeelden aan. De klok, het schoteltje waarop de koekje liggen, de koekjes zelf: allemaal cirkels! Vraag dan aan je kind om nog meer cirkels op te sporen. Kleine spulletjes kan je kind verzamelen in een (cirkelvormige!) schaal.

 

Voor sommige kleuters kan dit nog te moeilijk zijn. Knip dan cirkels uit papier en leg die verspreid door het huis neer. Kan je kind ze allemaal vinden? Maak het iets moeilijker door er ook paar ‘foute’ vormen zoals een vierkant of een driehoek tussen te doen.

Wedstrijd tussen de vormem

Is je kind al wat beter thuis in de vormen, ga dan samen op zoek naar vierkanten, rechthoeken, cirkels en driehoeken. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van: van welke vorm kan je kind de meeste voorbeelden vinden?

Welke vormen kan je kind ontdekken in de stoomboot van Sinterklaas?

Welke vormen kan je kind ontdekken in de stoomboot van Sinterklaas?

Tip: fotografeer vormen voor een mooie collage

Ga ook eens op jacht met een fotocamera. Laat je kind foto’s maken van vormen die hij aantreft en maak daar een mooie fotocollage van. Met een lijst erom heen, heeft je kind een blijvend geheugensteuntje aan de geleerde vormen én een leuke herinnering aan deze gezellige activiteit.

 

 

Beeld: stock.xchng, All Free Download

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Thuis

Schrijf een reactie