Technisch lezen wat is dat eigenlijk?

| 24 november 2011 | Reacties (0)

“Bij de rapportbespreking”, vertelt Agnes, “kreeg ik van de juf te horen dat Josje niet zo goed scoorde op technisch lezen. Ik knikte begrijpend. ‘Dat zal ze wel van mij hebben. Ik ben ook niet zo technisch’, waarop de juf in de lach schoot en uitlegde dat er met ‘technisch lezen’ iets heel anders wordt bedoeld dan ik dacht.”

Technisch lezen is de basis van alle andere leesvormen. Bij technisch lezen gaat het erom dat de hersenen de lettertekens vlot kunnen koppelen aan klanken en daar woorden in kunnen herkennen.

Eerst wordt er geoefend met eenlettergrepige woorden. Dat wordt geleidelijk uitgebreid naar meerlettergrepige woorden, die steeds langere zinnen vormen.

Lezen zonder het te begrijpen, kan dat?

Bij technisch lezen wordt het lezen even los beschouwd van de inhoud. Het is mogelijk een tekst technisch perfect te kunnen lezen zonder te begrijpen waarover het gaat.

Dat klinkt misschien vreemd, maar het is een verschijnsel dat heel normaal is. Hoeveel begrijp je zelf van wetenschappelijke teksten vol medisch of technisch jargon of van gebruiksaanwijzingen bij ingewikkelde apparaten? Toch zal het meestal geen probleem vormen om de woorden te lezen.

Meer weten over lezen? Zie ook:

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags:

Categorie: Groep 7-8, Groepen, HvT, Lezen

Schrijf een reactie