Wereld centraal in kinderboekenweek 2012

| 24 november 2011 | Reacties (0)

Het thema van de Kinderboekenweek 2012 is Hallo wereld! Dat werd vandaag in het Jeugdjournaal bekend gemaakt. Het ontmoeten van andere culturen in en door verhalen staat centraal tijdens de Kinderboekenweek van 3 t/m 13 oktober 2012.

De wereld wordt steeds kleiner en kinderen komen daardoor steeds makkelijker in aanraking met andere culturen. De ontmoetingen tussen kinderen uit verschillende werelden levert prachtige verhalen op. Denk aan Polleke uit de serie van Guus Kuijer die een vriendschap onderhoudt met de Marokkaanse Mimoen. Of Rosie en haar buurjongetje Moussa uit de boeken van Michael de Cock. Of aan de naïeve Maria in Slaaf kindje slaafvan Dolf Verroen.

Ook door eropuit te trekken, ontstaan mooie verhalen over andere culturen, zoals in De scheepsjongens van Bontekoe. Of in het prentenboek De gele ballon van Charlotte Dematons waarin je hele werelden kunt ontdekken. In alle boeken draait het uiteindelijk om de nieuwsgierigheid naar dat andere.

Tosca Menten (foto: Wilco van Dijen)

Kinderboekenweekgeschenk

Schrijfster Tosca Menten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2012.  Tosca Menten (1961) studeerde aan de kunstacademie in Amsterdam en werkte daarna als docent tekenen en kunstgeschiedenis in het voortgezet onderwijs. In 1999 debuteerde ze bij uitgeverij Van Goor met Villa Mosterd en de wraak van Graaf Gruwel. Sinds 2003 is zij fulltime schrijfster en inmiddels heeft ze meer dan 20 titels op haar naam staan.

In 2010 won haar boek Dummie de mummie en de gouden scarabee de eerste prijs bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet ontving dit jaar de Pluim van de Senaat van De Nederlandse Kinderjury.

Beeld: Kinderboekenweek, Wilco van Dijen

Gerelateerde artikelen:

Tags:

Categorie: Lezen, Nieuws, Thuis, Wereldoriëntatie

Schrijf een reactie