Woordjes leren in Fries, Engels en Nederlands

| 21 juni 2012

Op 44 basisscholen in Friesland wordt drietalig onderwijs gegeven. De kinderen krijgen les in het Nederlands, Fries én Engels. Speciaal voor leerlingen van deze scholen is een app ontwikkeld voor onderbouwleerlingen: Myn earste wurdsjes. Deze nieuwe app leert jonge kinderen vijftig alledaagse woorden in alle drie de talen. Ook leuk voor niet-Friese kinderen!

De opzet van Myn earste wurdsjes is simpel: plaatje-praatje. De woorden, gerubriceerd in vijf verschillende thema’s, zijn uitgebeeld in tekeningen. Door op de plaatjes te klikken klinken de woorden in een van de bijbehorende talen, die je zelf kiest. De woorden die de app aanbiedt zijn eenvoudig (neus, hond, brandweerauto, schommel, opa, etc.). Het zijn woorden die jonge kinderen in hun moedertaal al kennen. Deze app helpt bij het leren van de begrippen in de tweede en derde taal.

Ondanks – of misschien wel dankzij – de eenvoudige opzet, is het een leuke app voor jonge gebruikers. De app heeft een vrolijke vormgeving, is makkelijk in gebruik en de woorden worden heel duidelijk en rustig uitgesproken. Doordat ook de schrijfwijze in beeld komt, steken kinderen die al kunnen lezen ook wat op van de spelling. Interactieve oefenmogelijkheden en variatie biedt de app echter niet.

Voor wie is deze app geschikt:

  • kinderen op een ‘trijetalige skoalle’: zij kunnen de woordjes oefenen in alle drie de talen
  • Friese kinderen die voornamelijk Friestalig zijn en hun Nederlandse woordenschat moeten oefenen
  • kinderen die in Friesland naar school gaan maar voornamelijk Nederlandstalig zijn: ze kunnen hun Friese woordenschat oefenen
  • kinderen die al in de kleutergroepen en/of onderbouw Engels krijgen op school: zij kunnen Engelse woordjes oefenen
  • nieuwsgierige kinderen die al op jonge leeftijd interesse hebben voor Engels of Fries (bijvoorbeeld met familie in Friesland)

‘Myn earste wurdsjes’ is gratis beschikbaar. In eerste intantie is de app alleen geschikt voor de iPad, maar binnenkort lanceert ontwikkelaar Mediaheads ook een Android-versie.

Beeld: Myn Earste Wurdsjes

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Engels, Web & app

Reageren niet mogelijk.