Woordenschat oefenen met app van de juf

| 20 januari 2012

Wat doe je als juf als je geen geschikte apps kunt vinden voor je leerlingen? Dan maak je ze gewoon zelf. Dat is in een notendop het verhaal achter de eduactieve apps van Juf Jannie, waarmee kleuters hun woordenschat kunnen uitbreiden. “Het is een geweldige applicatie om als educatief hulpmiddel in te zetten in het thuisaanbod”, vinden de makers. Daarmee zeggen ze geen woord te veel, zo blijkt uit een korte testsessie door twee vijfjarige kinderen.

Woordenschat oefenen met app Juf Jannie De Zee

Een van de klikplaten in De Zee

Zelf apps maken

Vanesa Alberga en haar man werken beiden als leerkracht in het basisonderwijs. “We wilden graag woordenschatonderwijs aan kinderen aanbieden met behulp van apps”, vertelt Vanesa. “Aangezien er bijna geen Nederlandstalige apps op de markt waren, zijn we onszelf maar gaan aanleren hoe we apps moeten maken.” Het resultaat is de woordenschatmethode Juf Jannie, geschikt voor kinderen in groep 1 en 2, maar ook leuk al leuk voor nieuwsgierige peuters en nog steeds boeiend voor kinderen in groep 3.

Thuis woordenschat oefenen volgens didactiek van school

Juf Jannie is een woordenschatmethode waarmee ouders thuis met hun kinderen kunnen oefenen. De methode is nog niet compleet. Op dit moment zijn er twee delen beschikbaar: Juf Jannie op de kinderboerderij en Juf Jannie – de zee – woordjes leren. Elk thema bestaat uit vier klikplaten waarmee kinderen hun woordenschat kunnen ontwikkelen. “Wat onze apps anders maakt, is het feit dat niet alleen losse woorden worden aangeboden, maar complete zinnen. Daarnaast wordt er vooral nadruk gelegd op de bijbehorende lidwoorden”, legt Alberga uit. “De app is ontwikkeld volgens de didactiek zoals die ook in het onderwijs aan de kinderen wordt aangeboden. Het sluit dus goed aan bij de manier waarop kinderen op school kennis maken met nieuwe woorden.”

Ervaringen van het testteam

Thuisinonderwijs.nl heeft de apps van Juf Jannie laten testen door twee vijfjarige kleuters. De werking van de apps zit logisch in elkaar. Doordat de instructies worden uitgesproken, hebben de kleuters amper tot geen uitleg nodig om te begrijpen wat de bedoeling is. Wel moeten ze even worden aangespoord om twee keer op hetzelfde plaatje te tikken.

Achter elk plaatje zit een verhaal

Dat is namelijk zo leuk aan deze apps: elke keer dat het kind op een plaatje tikt, krijgt het meer informatie – iets wat de testkleuters duidelijk niet hadden verwacht, maar zeer blijken waarderen. Eerste keer aantikken: “De vis.” Nog een keer tikken: “Vissen zwemmen in de zee.” Derde keer: “Er leven veel verschillende vissen in het water.” Dan: “Vissen kunnen onder water ademhalen door hun kieuwen.” Vijfde keer: “blub-blub-blub”. Om bij de zesde keer aantikken weer te beginnen bij “de vis”. Op deze manier zit achter elk onderdeel van de zoekplaat een heel verhaal verborgen. “Het is net of je kind bezig is met een interactief prentenboek waarbij alles in het boek klikbaar en leerzaam is”, beaamt Alberga.

Quiz met gevoel

Nadat de eerste plaat helemaal is bekeken en aangeklikt, gaat het testteam aan de slag met de quiz. “Welk dier zie je veel in een vissenkom.” Een makkie, dat is de vis. “Heel goed”, zegt de stem. “”Welk dier heeft acht tentakels?” Oei. Tentakels? Dat hadden ze even niet meegekregen bij het aanklikken. Het zeepaardje misschien? “Nee”, zegt de stem op meelevende toon, “dat is niet goed.” Waarop de vraag wordt herhaald. Na drie foute antwoorden wordt het goede plaatje tijdelijk rood omlijnd. Nogmaals klinkt de vraag. Trots klikken de testers op het goede antwoord en horen een enthousiast “héél goed!”

Dit filmpje (Juf Jannie – Kinderboerderij) geeft een goede indruk:

Leuke app voor kinderen om woorden te leren over de kinderboerderij van juf Jannie.

http://www.jufjannie.nl/apps/juf-jannie-op-de-kinderboerderij/ Juf Jannie- kinderboerderij is een leuke educatieve woordenschat app voor kinderen. Over juf Jannies kinderboerderij: * Vol bewegende plaatjes en geluidjes. * Thematisch woordenschat onderwijs. * Effectieve aanpak om woorden te leren. * Makkelijk te gebruiken door kinderen. * Er zijn 4 platen om mee te spelen.

Conclusie: mooie app voor aantrekkelijke prijs

De apps van Juf Jannie kosten € 1,59 (verkrijgbaar voor iPad en iPhone). Daarvoor krijg je beslist waar voor je geld. Ze leveren een groot bedieningsgemak in een aansprekende omgeving, met een onverwachte rijkdom aan leermateriaal, in een prettige aanmoedigende sfeer. Er zijn slechts enkele kleine minpuntjes: kinderen die in hun enthousiasme te snel achter elkaar op hetzelfde plaatje tikken, missen een deel van de zinnen omdat je alleen de laatste zin hoort. Ook vonden de testkleuters dat de quiz na een bepaald aantal vragen wel afgerond mocht zijn. Voor andere kinderen zal het misschien juist aantrekkelijk zijn dat ze eindeloos vragen kunnen beantwoorden.

 

Beeld: Juf Jannie

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Groep 1-2, Taal, Web & app

Reageren niet mogelijk.