Zo leer je kinderen over bewust autogebruik

| 17 september 2015

De auto staat voor gemak. Regelmatig breng jij je kinderen naar hun favoriete clubs, het sportveld of de verjaardag van dat ene leuke klasgenootje. Jullie zijn een van de vele Nederlandse gezinnen die met de auto op vakantie gaan. En waarom ook niet? Een voordelige vakantie ligt binnen handbereik. Maar wat deel je met jouw kinderen over het gebruiken van de auto? Zien zij het ook als een luxe limousine die altijd rijdt, waar je dan ook maar heen wilt? Hoogste tijd voor een opfriscursus.

kind in auto autoscout24

Respect voor de auto

Een auto rijdt niet vanzelf en deze is niet gratis. Als ouder breng jij je kind graag overal naartoe. Echter, mag je best aan je kinderen vertellen hoeveel dat kost. Daarbij bof je dat je met de auto mag, want niet iedereen kan zich dat veroorloven. Leg aan je kinderen uit dat je soms met de auto ‘moet’, omdat het ver reizen is, maar je vaak ook met de auto ‘mag’. Maak kinderen bewust van de kosten door samen te tanken. Laat je kind helpen en naar de meters kijken, want zo krijgt een kind enig besef van de kosten. Ze begrijpen geld nog beter wanneer ze zelf ook ergens voor sparen en de bedragen met elkaar kunnen vergelijken.

Gevaarlijke situaties

Kinderen hebben niet altijd een besef hoe gevaarlijk het is als zij de gordel niet om hebben. Regelmatig zitten kinderen met zijn drieën achterin, zeker na een kinderfeestje of een middag spelen bij een vriendje of vriendinnetje. Het kind dat middenin zit kan zijn gordel ‘niet vinden’. Ach, het is toch maar een klein stukje. Gelukkig zonder grote gevolgen. Ongemerkt nemen kinderen dit gedrag echter over. Dus stap uit voor je gaat, ondanks dat je haast hebt en doe de gordel goed. Wijs ook naar fietsers die je tegenkomt als zij slecht zichtbaar zijn of juist goed. Kinderen hebben dan ook een beter besef dat zij goed op moeten letten voor auto’s als ze fietsen.

Groen gedrag

Tegenwoordig kun je je kinderen ook het één en ander uitleggen over verschillende soorten auto’s. Je ziet steeds meer elektrische auto’s rijden. Handig voor je kinderen om de basisverschillen met een auto op benzine te weten. Of je nu een nieuwe elektrische auto rijdt of een occasion van Autoscout24.nl die veertien jaar oud is, groen gedrag kunnen alle bestuurders vertonen. Leg dus aan je kinderen uit dat een auto meer verbruikt als deze harder rijdt, maar dat ook de bandenspanning van de grote invloed is op je verbruik. Of je de auto nu moet opladen of tanken. Zo helpen zij ook mee aan zuinig rijden en houd je geld over voor leukere dingen.

rij auto's

Bovenstaande artikel is geschreven aan de hand van informatie van Autoscout24

Beeld: Pixabay, Freepik

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Thuis

Reageren niet mogelijk.